Harissa – marokkansk chilipasta med bid
Harissa er en nordafrikans chilipaste, som er nærmest lige så almindelig på den kanter som den danske leverpostej. Det består hovedsaligt at bagte eller grillede peberfrugter med stærke chilier og varme, aromatiske krydderier. Smagen er stærk og ikke for sarte ganer, men hvis du laver din egen version kan du naturligvis justere styrken som du vil.
Harissa: en chilipasta med mellemøstlige rødder
Harissa forbindes særligt med Marokko, Tunesien, Libyen og Algeriet. Det bruges både til at marinere kød, fisk og grønt med, tilsættes til supper og stuvninger eller bare direkte som en spicy dip til fx rå grøntsager. Som med mange andre opskrifter er der ikke én nedskreven opskrift som alle bruger. Der findes variationer, og enhver gadesælger på et nordafrikansk marked med respekt for sig selv, har naturligvis sin helt egen variation. Her får du opskriften på min udgave. Du kan naturligvis tilsætte præcis hvad du har lyst til, og udelade/tilføje krydderier som det passer dig. Denne version er semi-stærk, men brænder ikke dine smagsløg fuldstændig af.
Perfekt til dip
Denne opskrift er oprindeligt udviklet til Ost & Kos opskriftkonkurrence, hvor jeg vandt med min opskrift på ostestænger med harissadip. Den kan du finde lige her: Friteret gedeost med dukkahpanering og spicy harissadip
Læs også: Urteinfuseret ostebouillon, rygeostcreme og kammusling
- 3-4 store aflange røde pebre
- 4 fed hvidløg
- 1 citron (saft og skal)
- 0.5 dl olivenolie
- 1 bundt koriander
- 1 bundt mynte
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. korianderfrø
- 1 tsk. allehånde
- 1 spsk. anisfrø
- 2 spsk. Muscovadosukker
- 10 kardemommekapsler (de små frø inde i)
- 1 spsk. salt
- 1 tsk. tørrede rosenblade
- Frisk chili efter styrke – jeg bruger som regel 3-4 stykker af supermarkedets almindelige røde chilier.
- Start med at sætte de røde pebre i en ovn på 130 grader i 1-2 timer, indtil skindet begynder at blive mørkt og de synker sammen.
- Tag pebrene forsigtigt ud af ovnen og put dem i en plastikpose og bind en knude
- Lad pebrene køle af i posen imens du ordner krydderierne
- Rist alle de hele krydderier på en tør pande til de dufter aromatisk
- Pil hvidløg
- Pres citronen og riv skallen
- Når pebrene er kølet en smule, åbnes poserne. Nu skal skindet gerne have løsnet sig og de hele pebre kan ‘smuttes’ som mandler.
- Fjern skindet og kernerne.
- Blend friske krydderurter, peberfrugt, frisk chili og de tørrede, ristede krydderier sammen.
- Juster med olie til en pestolignende konsistens.
Ingen kommentarer endnu