Copenhagen Distillery - Dansk gin i verdensklasse

Mundvandsfremkaldende klassikere vol. 1: Pariserbøf.

Jeg er i fast forhold med det lyse, forfinede haute cuisine. Men nogle gange skal det bare være brunt. Lad mig præsentere: Pariserbøf.

Pariserbøf

Det er ingen hemmelighed, at jeg har en forkærlighed for det sarte og delikate ny-nordiske køkken.Yndige, pyntesyge gastronomiske kunstværker anrettet med pincet og tørrede kanter. Gi’ mig myrer, sankede urter, kål i spandevis og utallige farver og former. Top det hele med valle-æblemost-mælkeskind-blomster-sauce. Anret med pincet. Brug dogmer. Server 22 retter, der tager dobbelt så lang tid at anrette som at spise, og med en dertilhørende fortælling så lang som Illiaden. Jeg lapper det i mig.

Lyksaligheden ved brun mad

Men nogle gange… Nogle gange, der skal det bare være brunt. Her henviser jeg ikke kun til farven. Brun er en stemning, en totalt nede-på-jorden no-bullshit måde at tackle måltidet. Her er ikke tale om sarte smagsnuancer, der danser ballet med hinanden og efterlader spiseren åndessløs af benovelse. Her er nuancerne elegante som en sværvægtbokser, der hamrer smagsmæssige Haymakers i smasken på dig med velsmagens fem grundelementer; surt, sødt, salt, bitter og umami, og efterlader dig prustende og kødsvedende; mættet til bristepunktet og med en salig kuglerund bule midt på maven. Dét er brun.

Læs også: Svinekæber i æble, ræddiker og trøffelpastinak

Frokostbordets konge: Pariserbøffen

Pariserbøf er en klassiker på rigtig mange cafeer og restauranters frokostkort, ganske forståeligt. Omkostningerne er relativt lave, og smagen er (når man gør det ordentligt) fuldkommen eminent. En Pariserbøf er grundlæggende en bøf af hakket oksekød, lagt på et stykke hvidt brød og stegt. Ovenpå toppes med tilbehør efter smag, men klassikeren består af syltede rødbeder, rå løg, kapers, høvlet peberrod og en æggeblomme. Nogle vil også medregne pickles i klassikeren, og selvom det er tæskelækkert, sværger jeg til den skole der regner pickles som en moderne tilføjelse – men det skal vi ikke blive uvenner over.

Pariserbøf

Kødet. En vigtig komponent i en Pariserbøf.

Endnu et slag for den gode kødkultur

Som altid, så opfordrer jeg naturligvis til at du vælger en bæredygtig og velsmagende løsning når der står kød på menuen. Kan du ikke få dig selv med på økologi-vognen, så gå gerne efter noget frilands (det går dog som regel hånd i hånd). Alternativt kan du købe noget hakket tatarkød, eller, hvis du er en highroller og en blærerøv: så hakker du en omgang okseinderlår selv. Jeg gik naturligvis med blærerøvsvarianten. Man er vel fin på den. Og lige dér, fik jeg en smule tyndt spyt i halsen af min egen boblende selvglæde. Tilbage på sporet.

Læs også: Klassiker til frokostbordet: Hjemmelavet pickles

Læs også: Hjemmelavet remoulade x3

Pariserbøf – brun til fest og til hverdag

Pariserbøffen er perfekt at smække på bordet til en festlig anledning. Jeg lover dig, serverer du den på et overdådigt frokostbord, vil den vække glæde blandt alle med hang til kitschet retrostemning og uomtvistelig velsmag. Der vil naturligvis stadig være vildfarne, som ikke kan lide smagspotente sager som kapers og peberrod og en enkelt rå-æggeblomme-fornægter kan du sikkert også støde på. Dem tager du resolut ved hånden, og venligt, men bestemt, viser du dem døren, siger tak for nu og beder dem om at komme tilbage, når de er voksne nok til at værdsætte den danske gastro-plebejeriske tradition. Så kan du vende tilbage til dine gæster, skåle for de vildfarne (i snaps) og glæde dig over Gamle Ole med kommen og andre voksen-smage. På en almindelig hverdagsaften er den også meget velegnet. Her anretter du bare Pariserbøffen mere autentisk og mindre Instagram-venligt, og kører den i skuffen med det samme. Så kan det klares på 15 minutter hvis du er god. I bund og grund er en Pariserbøf ikke andet end bøf på brød med topping. En slags nationalromantisk bastard mellem det åbne, danske smørrebrød og den allestedsnærværende hamburger.

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa

Meget mere er der ikke at sige om Pariserbøffen andet end at du MÅ og SKAL prøve denne mundvandsfremkaldende klassiker. Men jeg er nødt til at lette mit hjerte. Jeg opdagede efter fotograferingen af min Pariserbøf, at jeg havde glemt at putte de hakkede løg på. Flovt, jeg ved det. Men først da jeg havde pakket hjemmestudiet og kamera ned, og var klar til at sætte tænderne i maden (ingen madspild pga. foto-shoots her i hjemmet), opdagede jeg den ulyksalige situation. Jeg beklager og lægger mig fladt ned. Jeg tager afstand fra mig selv, og jeg er lettet over at få sagens detaljer frem i lyset og accepterer naturligvis den næse jeg har tildelt mig selv.

Mundvandsfremkaldende klassikere vol. 1: Pariserbøf.
Cuisine: Dansk
Author: Morten Brian
Prep time: 10 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 25 mins
Serves: 4
Nem opskrift på frokostbordets konge: Pariserbøffen.
Ingredients
  • 500 g. friskhakket magert oksekød (fx tatarkød eller inderlår)
  • 4 skiver lyst brød
  • 4 spsk fintreven peberrod
  • 1 løg
  • 4 spsk kapers
  • 4 spsk hakkede rødbeder
  • 4 æggeblommer
Instructions
  1. Form kødet til en hakkebøf. Eventuelt i samme form som brødet. Drys med salt og peber.
  2. Læg kødet på brødet og tryk det forsigtigt tæt til brødets overflade.
  3. Varm en pande med rigeligt smør og brun bøfferne. Skru ned til lav-mellemvarme og tilbered i 7-10 minutter. Bøffen må gerne være rosa indeni.
  4. Vend bøf og brød, og steg brødet sprødt.
  5. Server med peberrod, finthakket løg, kapers, rødbede og en æggeblomme på toppen.
  6. Andre toppings som pickles, persille eller hvad du er til kan sagtens bruges.
  7. Server. Velbekomme!
3.5.3226

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Copenhagen Distillery - Dansk gin i verdensklasse