Rimmet kammusling med vaniljesyltede grønne tomater og hibiscus

Stegt hornfisk med nye kartofler, rabarberchutney og Arla Unika Kry

hornfisk

Hornfisk er den perfekte spisefisk til foråret, nye kartofler og den tidlige sommers lyse aftener

Som altid er det altafgørende med råvarer af ordentlig kvalitet. Min fiskekontakt er af ren nepotistisk karakter. Min far har hooket mig op med hjemmefanget hornfisk, og normalt plejer min søster eller mor at sørge for blodrøde jordbær-rabarber til mig ? denne gang har Aarstiderne dog leveret sagerne. De nye kartofler leveres i rigt mål fra sviger-bedste-familien, som dyrker Fyns bedste kartofler. Denne opskrift på hornfisk er relativt ukompliceret, men stiller så tilsvarende store krav til råvarernes beskaffenhed.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor stor en forskel afgrøder i sæson gør for smagen. Særligt om sommeren er der himmelvid forskel på råvarerne. Ja, bevares, du kan spare nogle penge ved at hoppe i Netto og nappe den blå pose ?gourmet? ?kartofler fra Mallorca, og de halvslatne vinrabarber der ligger i udpinte bundter i grøntkøleren. Men der er edderperkemig stor forskel i smagen på de danske kartofler og rabarber, og de ukurante importerede metervarer. Så fat cyklen, og kør afsted mod nærmeste landbod, hvis du ikke kan skaffe det på anden vis. Alternativt må du holde øje med oprindelseslandet når du er i supermarkedet. Superbrugsen gør generelt en god indsats for at støtte de lokale avlere (i hvert fald når det kommer til min lokale). Meny ligeså.

Apropos Meny, så burde der være en god chance for at du kan få hornfisk her. Meny er stærkt kørende når det kommer til fisk, og ellers er der naturligvis også din lokale fiskehandler, som sikkert gerne vil hjælpe dig. Fejler alt andet ? så køber du bare en anden type fiskefilet.

Læs også: Pandestegt torskefilet med aspargesfrikassé og brunet smør

Hornfisk er smagfuld og fast i kødet

Hornfisk smager fint og lidt sødlig, og ikke specielt ?fisket? i sin smag. Kødet er til den faste side, og smager skønt både dampet og stegt. Pudsigt nok, er det ikke en specielt udpræget spisefisk, og det undrer mig ærlig talt. Måske har det noget at gøre med de små, grønne ben, men det er faktisk ret ukompliceret at udbene den slangelignende fætter. Alternativt hjælper din fiskemand med garanti med at udbene fisken, og så har du de fineste, regulære stykker filet.

Hornfisk har også en dejlig evne til at kunne blive sprødstegt på ydersiden, især hvis man vender fisken i rugmel og steger den i et brusende smørhav. Den er derfor også god til børnefamilier eller fiske-skeptikere, fordi den kan tilberedes på en måde så den minder lidt om fiskefileter.

Læs også: Grillet fisk med sankede urter og grønt

I denne opskrift har jeg vendt fileten i rugmel og fintrevet Arla Unika Kry-ost (den første fra Unika-serien lavet på rå mælk), og serveret med kogte nye kartofler, rabarberchutney, ost og friske urter, som jeg har samlet i skoven. Retten smager herligt og sommeragtigt, og vil være skøn på en sommeraften med venner og kold hvidvin. Eller fjender og tynd Fun Light saftevand, eller hvordan du end ruller.

Stegt hornfisk med nye kartofler, rabarberchutney og Arla Unika Kry
Author: Morten Brian
Prep time: 15 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 30 mins
Serves: 2
Ingredients
 • Hornfisk
 • 4 hornfiskefileter
 • 1 dl rugmel
 • 2 tsk. fintreven Arla Unika Kry
 • Salt og peber
 • Olie og smør til stegning
 • Rabarberchutney
 • 1 rødløg
 • 1 frisk chili
 • 8 stilke rabarber
 • 1 tsk karry
 • 1 tsk hele korianderfrø
 • 1/2 tsk fennikelfrø
 • 1/2 tsk sorte peberkorn
 • 1 tsk salt
 • 3 spsk Muscovadosukker
 • 3 spsk hyldeblomsteddike
 • 50 g. lyse rosiner
 • 2-3 hakkede løvstikkeblade
Instructions
Hornfisk
 1. Udben fileterne (hvis ikke fiskemanden har gjort det).
 2. Vend fileterne i rugmel blandet med salt, peber og ost.
 3. Varm olien op på panden. Når olien er godt varm tilsættes en god klat smør. Når smørret er bruset af lægges fiskefileterne på med skindsiden nedad. Hold fisken nede, så den ikke krøller.
 4. Steg i ca. 30 sekunder, vend fisken og lad den stege færdig i 2-3 minutter på den anden side.
Rabarberchutney
 1. Pil og hak løg og chili.
 2. Skær rabarber i mindre stykker.
 3. Kom løg, chili, karry, korianderfrø, fennikelfrø, peberkorn, og i en gryde og sauter ved middelvarme et par minutter
 4. Tilsæt sukker, salt, rabarber, rosiner og hyldeblomsteddike, og muscovadosukker og lad det koge ud ved svag varme i ca. 20 minutter til rabarberne er kogt helt ud.
 5. Hak løvstikkene fint, og tilsæt når chutney?en er afkølet
Notes
Server med kogte kartofler (det får du sgu? ikke en opskrift på, din sjoller; det kan du godt finde ud af ? men kog eventuelt dine kartofler med løvstikke i vandet, og vend kartoflerne med dild og smør ved servering), rabarberchutney, en skive Kry-ost og friske urter efter eget valg (jeg har brugt skovsyre, purløg og ramsløgsblomster). Top med en skive Arla Unika Kry.
3.5.3226

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rimmet kammusling med vaniljesyltede grønne tomater og hibiscus