Smørstegt rosenkål med rygeost

Smørstegt rosenkål med rygeost

Smørstegt rosenkål med karameliserede løg, syltede hylde- og broccoliblomster og sauce på rygeost og brunet smør.

Rosenkål har på ubarmhjertig vis fået status af hadegrøntsag no. 1 blandt folk og fæ. Mange har den opfattelse, at rosenkål lugter og smager klamt og pruttet. Det er sådan set rigtigt nok ? hvis du tankeløst koger din rosenkål totalt i smadder. Men med den rette nænsomme tilberedning, er rosenkål faktisk en af de allermest velsmagende og delikate grøntsager. Helt uden lugt og smag af prut. Men hvorfor overhovedet gøre sig den ulejlighed at tilberede rosenkål, når nu der er så mange andre kåltyper som er langt mere børnevenlige og simple at gå til? Det er der mange årsager til.

Rosenkål

Sprøde rosenkål

Vitaminbombe uden lige

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, så er rosenkål noget af det sundeste du kan opdrive. Den er spækket med antioxidanter, mineraler, vitaminer og kostfibre til op over begge ører. Den indeholder bl.a. vitamin B, C og K, folsyre, og kalium. Selv i den kraftige lugt og smag, som rosenkål kan have, er der gode sundhedsmæssige stoffer at finde. Den skyldes nemlig glucosinolatet sinigrin, som er et stof der er med til at give sennep og peberrod sin skarpe smag. Dette stof nedbrydes bl.a. til sennepsolier, som giver kålen sin kraftige lugt og bitre smag. Sinigrin og kostfibrene er rigtig godt til holde fordøjelsen i gang. Rosenkål er i biologisk familie med korsblomstrede grøntsager som bl.a. broccoli, blomkål, og radisser, som alle indeholder stoffet sulphoraphane. Sulphoraphane menes at have en gavnlig effekt i forebyggelsen og bekæmpelsen af cancer. Endnu bedre er det, at niveauerne af disse gavnlige stoffer kun reduceres ubetydeligt ved tilberedning. Du kan altså få både alle disse gode stoffer OG velsmag.

Smagfuld grøntsag med masser af muligheder

Rosenkål kan spises rå, men smagen kan godt være meget bitter og tage pippet fra mange. Når du skal spise rosenkål, skæres bunden af ved stokken, og de yderste grove blade fjernes. Snitter du rosenkål fint og vender med lidt æble, olie-eddikkedressing, salt og peber, og drysser med lidt hakkede, brunede mandler på toppen, så har du en hurtig, velsmagende salat. Du kan også blanchere dem kort, max 3 minutter i letsaltet vand hvis du vil undgå prutlugt- og smag; gerne kortere tid, så der er lidt bid i dem. Så snart et rosenkål er kogt smattet, smager det ulækkert. Bland det dampede rosenkål med lidt frisk citronsaft, god olivenolie, salt og peber. Det smager fremragende som tilbehør til kød eller som selvstændig ret. En anden mulighed er at stege kålbladene let, og eventuelt glasere dem. De kan tåle en hel del sødme, og stegte (eller grillede), og rosenkål indkogt i en god balsamico er forkælelse af dine smagsløg.

LÆS OGSÅ: Svinekæber i æble, ræddiker og trøffelpastinak

Rosenkål i sexy klæder

I denne opskrift har er rosenkålen forsøgt gjort sexet. Til det har jeg dampet hele kålhoveder i ca. 30 sekunder, og serveret det med glaserede, ristede bananskalotteløg, syltede broccoliblomster, syltede hyldeblomster, urter og en fed sauce på rygeost og brunet smør. En ret som kan bruges som forret, tilbehør til kød, eller en vegetarisk hovedret, alt efter størrelsen. Der er tilpas meget umami og dybde i retten til at man nok skal blive mæt, selvom der ikke er kød i. Desuden indeholder rosenkål ca. 3.5% protein, hvilket hjælper mæthedsfornemmelsen godt på vej. For at blive en smule moralist, så handler det langt hen ad vejen også om vanetænkning. Det er samfundsmæssigt problem, at tanken om et hovedmåltid tager udgangspunkt i kød, og det er en belastning for både miljø og krop. Så gør op med vanetænkningen, og lad være med at være skræmt ved tanken om at spise et vegetarisk måltid 1-2 om ugen. Kræs lidt ekstra for kødet de andre dage i stedet for, og nyd en lækker vegetarisk ret i ny og næ. Det er gavnligt på mange plan. Men det er et sidespring…

Smørstegt rosenkål med karameliserede løg, syltede hylde- og broccoliblomster og sauce på rygeost og brunet smør.

Smørstegt rosenkål med karameliserede løg, syltede hylde- og broccoliblomster og sauce på rygeost og brunet smør.

Smørstegt rosenkål med rygeost
Ingredients
  • 500 g. rosenkål
  • 75 g. brunet smør
  • 75 g. hønsefond
  • 100 g. sødmælksrygeost
  • 2 spsk. syltede hyldeblomster (alternativt kan du bruge syltede drueagurker, eller hvad du har af syltesager på hylden)
  • Dild
  • Fenikkeltoppe
Instructions
  1. Rosenkålen renses, bunden skæres af og yderbladene fjernes.
  2. Halver dem.
  3. Blancher i letsaltet vand mellem 30-60 sekunder.
  4. Derefter overføres de til iskoldt vand og afdryppes.
  5. Dernæst steges rosenkålen et par minutter ved hård varme i smør, indtil de har fået en anelse farve og stegeskorpe.
  6. Drys med salt og peber.
  7. Bananskalotteløgene deles i lagene, og steges i smør til de får lidt farve.
  8. Hæld ca. 4 spsk. balsamicoeddike (eller anden god eddike) over, og lad det dampe ind omkring løgene. Når eddiken er tyk og har glaseret løgene, er de færdige. De må gerne være en smule sprøde.
Rygeostsauce
  1. Din varme hønsefond blandes med den varme, brunede smør og rygeosten
  2. Pisk det nogenlunde sammen, så smørret bliver arbejdet sammen med rygeosten
  3. Brug til sidst stavblender for at samle det til en tyk, creme sauce.
  4. Smag til med salt.
Notes
Ved servering blandes rosenkål med de glaserede løg, og de syltede broccoli- og hyldeblomster. Hæld saucen på, og drys med urter.[br]Eller gør som mig, og giv pyntesygen frit spil, og arranger det med sauce i midten og rosenkålen i en cirkel omkring. Velbekomme
3.5.3226

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smørstegt rosenkål med rygeost