Nordisk pizza vol. 1: Kartoffel, asparges, rygeost, dild

Nordisk pizza vol. 2 – pølse, forårsløg, karse

Det er blevet tid til vol. 2 af min føljeton om Nordisk pizza. Denne gang bliver det en kortere sag, da mine tanker om dej (+ opskrift), dogmer og god pizzaskik kan læses lige her: Nordisk pizza vol. 1

“Looks like meat’s back on the menu, boys!”

Fremgangsmåden er den samme hvad angår dej, men nu er det belejligt lang tid siden debatten om kødfrie dage og Flexitar-bølgen for alvor havde vind i sejlene. Selv Alternativet har ikke pippet om miljøskånsom kødfrihed i nogen tid nu. Tro mod den samfundsmæssige diskurs, er pølsesnakken (pun intended) om kødfri måltider for længst presset ud af folkets bevidsthed. Nu er vi tilbage på ret kurs med politikere i barnlige skænderier om dette og hint, ulmende fremmedfjendskhed og branket kød på Weber-grillen i det ganske land.

Således lykkeligt befriede fra oplysning om miljøskånende initiativer, kan du trygt vende tilbage til din vante praksis med at købe seje skolæder-entrecôtes fra vakuumpak nede hos Netto ? naturligvis forudsat, at dyrevelfærd og velsmag er underordnede faktorer når du spiser kød. Eller du KAN, og nu bliver det vildt, rent faktisk lytte lidt efter tidens modeluner om at skære ned på kødet. Jeg vil endda hævde, at du kan spise langt mere sund, velsmagende og bæredygtig mad, SAMTIDIG med at du ikke går på kompromis med dine uundværlige animalske proteiner.  Overvej derfor, om der ikke kan være ræson i at have et par kødfri dage om ugen. De penge du så IKKE bruger til kød de pågældende dage, bruger du så på at købe ekstra godt kød, de dage, hvor det står på menuen.

Pizza med røget oksepølse, forårsløg og karse

Meatlover: Bovlamme Brian-typer, mande-mænd og kødsved

En ting undrer mig, når det kommer til manges pizzavaner. Meatloveren. Bevares, mest dominerende når bovlamme Brian-typer hamrer bajere og mander helt ud, men alligevel. Dette olierede salthelvede, totalt overlæsset med ukurant “kød” sammenpresset af Gud ved hvor mange forskellige arter (jeg kigger især på dine hestepizzaer, Findus…), hvis eneste kvalitet må være tilfredsstillesen af den indre mande-mands primalbehov for at vise hvor hurtigt han kan æde sig til ventrikelflimmer og silende kødsved. Jeg kan godt lide kød. Men kød på kød på kød på kød – og ovenikøbet slamkød af laveste kvalitet – det kan I have for jer selv. Men en nøje udvalgt kødtopping på pizza komplementeret med friske råvarer, så er jeg på! Derfor har jeg lavet min version af en “meatlover”-pizza, som kun har én slags kød på. Til gengæld kan man rent faktisk smage kødet; ikke bare smøre indersiden med olie og fremme bajertørsten på grund af oversaltning.

Røget oksekødspølse, mozzarella, forårsløg og karse

Denne pizza er med røget oksekødpølse fra Blonde d?Aquitaine-køer. Denne race er kendetegnet ved sin hvide farve, store muskelfyldte krop og mørt kød med en lav fedtprocent. Jeg er så heldig, at min svigerfamilie har netop denne kødkvægsrace, hvorfor vi fra tid til anden får kødleverancer, som ellers er svært forenelige med et SU-budget. Men en god spegepølse fra slagteren er bestemt til at komme i nærheden af, og så kan du bruge resterne til meget andet også. Derudover er denne pizza med tomatsauce, hjemmelavet mozzarella og snittede forårsløg. Efter bagning er den drysset med frisk karse, der giver et lækkert peberagtigt bid til pizzaen. Det bryder samtidig den olierede fedme fra ost og pølse, og løfter smagen i flok. Igen gælder devisen ?less is more?, hvor få (velvalgte) ingredienser af høj kvalitet løfter smagen højere, end noget som helst overlæsset bjerg af en pizza nogensinde vil kunne nå.

Herunder kommer opskriften på min tomatsauce, samt min version af surdej.

Nordisk pizza vol. 2 ? pølse, forårsløg, karse
Author: Morten Brian
Ingredients
  • Tomatsauce
  • 2 skalotteløg
  • 3-4 fed hvidlød
  • En stor håndfuld solmodne tomater, gerne cherry
  • En halv potte basilikumblade
  • 1 spsk. frisk oregano
  • 70 koncentreret tomatpure
  • 1 tsk. æblecidereddike
  • 1 tsk. sukker
  • Salt og peber
  • Surdej
  • 1 L. vand
  • 150 g. rugmel
  • 150 g. ølandsfuldkornshvedemel
  • 300 g. hvedemel
Instructions
Tomatsauce
  1. Det hele blendes til en blød konsistens
  2. Smag til med salt og peber
Surdej
  1. Bland alle ingredienserne sammen til en tynd grød
  2. Lad det stå på køkkenbordet nogle dage. Pisk det gerne sammen flere gange om dagen. Surdejen vil skille i vand og mel, og se rimelig fæl ud ? dette er dog meningen, og skal bare røres sammen igen.
  3. Efter et par dage begynder surdejen at dufte gæret og en smule af øl. Så er den klar
Notes
Denne portion surdej er ret stor, men dette er for at give surdejen bedst mulighed for at udvikle sig. Dejen kan med fordel deles ud til rare venner og bekendte, hvis der er mere end du får brugt. Har du ikke brugt af dejen omkring en uges tid, er det tid til at genopfriske den. Til genopfriskning: Tag en dl af den gamle surdej fra, kasser resten, og bland den op med 2 dl vand, 1 dl fuldkornsmel og 1 dl hvedemel. Et døgns tid efter genopfriskning er det klar igen. Skal du ikke bruge den i længere tid, kan du med fordel stille surdejen i køleskabet.
3.5.3226

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nordisk pizza vol. 1: Kartoffel, asparges, rygeost, dild