Ud med rosé – ind med orangevin!

Jeg er kæmpe fan af orangevin. Rosé er helt vildt meget last year, så glem den pastelblege metervarerosé, og hop i stedet med på en RIGTIG funky sommerdrik: ORANGEVIN.
Selvom danskerne dunker litervis af rosévin i sommervarmen, så er jeg ikke overbevist om den lyserøde vins fortræffeligheder. Bevares, jeg kan da godt drikke et glas, hvis jeg bliver budt, men jeg vil til enhver tid hellere safte kølig riesling, smækfyldt med stram syre, rank og mineralsk hvid bourgogne, læskende rød pinot noir eller frisk spätburgunder, før jeg hopper på rosévognen. Ikke destomindre er rosévin vildt populært.
De gode folk fra Euroman callede hurtigt at den slush-ice-inspirerede “Frozé” (halvfrossen rosévin); i al sin Instagram-venlige vælde og svalende egenskaber til varme sommerdage, ville blive sommerens cocktailhit nummer 1. Frozé var all the craze på New York-scenen sidste år, så den obligatoriske indflyvningstid til den for-evigt-halsende-bagefter danske drikkevarescene burde også være overstået nu. Derfor er jeg også nødt til at slå et slag for orangevin inden denne blegfesne slus-ice-vederstyggelighed bliver sommerens modedille

Frozé. Foto: Euroman / Peter Nicolai Gudme Christensen
Selv det vestfynske über-hipster-sted, Bystævnet Haarby, er da også hoppet med på frozé-vognen:
Orangevin: Den fjerde vintype
Men hvad er orangevin egentlig for en størrelse?
Kort sagt, så er orangevin (som navnet muligvis afslører for den ultraskarpe og kloge læser) en vin, der er orange. Vinen er presset på hvidvinsdruer, hvorefter man lader den pressede most gære med drueskallerne. Denne proces kalder man for maceration, og samme metode benytter man også i rødvinsproduktion. Man gør det for at give vinen farve, men nok så vigtigt for at trække tanniner og smagsstoffer ud af drueskallerne. I hvidvinsproduktion skiller man typisk most og drueskaller fra hinanden hurtigst muligt for at bevare den klare, lyse farve.

Thomas (Lalou) skænker orangevin
Orangevin er helt sin egen et sted imellem rødvin- og hvidvinsproduktion. Druemosten trækker med skaller og kerner i flere dage; nogle gange flere uger eller til flere måneder. På dit orangevins-eventyr, vil du støde på orangevin med farvetoner fra mørk okkergul (pis-farvet vil nogle sige), over i det ferskenorange, til rustrøde nuancer. Politiken har begået en fremragende artikel fra 2014, hvis du vil nørde endnu dybere i bund: http://politiken.dk/mad/vin/art5508436/Mellem-r%C3%B8d-og-hvid-findes-orangevin.
Orangevin giver dig helt nye vinoplevelser
Hvordan smager orangevin så? Ofte får du syre og saftighed, som det kendes fra hvidvin. Tænk på den friske og læskende fornemmelse af kølig hvidvin. Dertil kommer et let udtørrende tanninbid, som fra rødvin.
Faktorer som terroir, druesort og arbejdsmetoder spiller, som altid, en afgørende rolle for smagen. I næsen vil du formentlig støde på sødmefuld, frugtrige aromaer; tørret abrikos, figner, måske noget appelsinskal, og en parfumeret floral (vinmæssig ordonani for “blomstret”) aroma.
Du kan også støde på mere krydrede toner, ristede nødder, læder eller tobak. Smagen er ofte kompleks, og gode orangevine, når de er bedst, kombinerer sin stramme syrerigdom med en læskende bitterhed og opløftende lethed.
Du kan også finde tørret frugt og letbitre noter i smagen. Det er rigtig gode karakteristikker for en sommerlæskedrik. Tænk bare på to af sidste års helt store sommertrends, Aperol Spritz og Negroni. De deler mange egenskaber med orangevin; både i smagen, men i særdeleshed i den tørstslukkende egenskab fra det letbitre tanninindhold, som på forunderlig vis giver lyst til at hælde i halsen i en lind strøm. Det gør også orangevin til en perfekt aperitif!
Orangevin er ikke kun for vinnørder
Selvom orangevin er gået hen og er blevet lidt af en sommelier-darling, som man kan sidde og fordybe sig langt og længe i, så er der bestemt også masser af gode oplevelser i vente, hvis man bare er en helt almindelig vinglad forbruger.
Orangevin er også super til mad, og den komplekse og fyldige smagsprofil gør den velegnet til rigtig mange forskellige køkkener. En orangevin kan drikkes til lyst kød, og er af de få typer vin (efter min mening) der kan matche saltet charcuteri. Jeg er selv begejstret for orangevin sammen med milde hvidskimmeloste.
Mager fisk fungerer også virkelig godt til orangevin, og er man ude i de mere syrerige fiskeserveringer (som man kender fra Asien og Sydamerika), ja, så kan det faktisk også lykkedes at lave et match her.
Orangevin er som sagt blevet lidt af en darling hos mange sommerliers, især de mere naturligt-, øko- og bio-orienterede, med deres robuste og karakterfulde smag. I Odense har fx den nyåbnede Restaurant Vår fantastisk orangevin på kortet. Min medblogger og gode ven, Mads fra Madsvin.com, har blandt andet omtalt en af dem i rosende vendinger ovre på MigogOdense.
Derudover har min personlige favoritvinbar i byen, Lalou Vinbar, også fantastiske orangevine i sortimentet. Som den altruistiske og opofrende vinskribent jeg er, har jeg gjort mig den ulejlighed at tage forbi (flere gange) og smage på sagerne.

Matassa Muscat d’Alexandrie fra Tom Lubbe.

Yannick Pelletier, Gris.
Det kan varmt anbefales! Og Lalou, i øvrigt.
LÆS OGSÅ: MORTEN BRIAN ANBEFALER #1: LALOU VINBAR
Så der er ingen grund til at udskyde det længere! Drop nu den dødsyge rosévin, og vær smart med de smarte. Eller noget… MEN! Kom ombord på orangevinsvognen før det for alvor bliver smart og moderne!
Der venter dig mange unikke og store vinoplevelser, og så kan som en anden James Dean-agtig type stå og himle hipsteragtigt med øjnene imens du mumler buzzord som “firstmover”, “soooo last year” sammen med os andre indviede.
Når Revisor-Henning og Bøv-Lars så om et par år også ser lyset, og hiver den ene tarvelige orangevin efte den anden ned fra hylderne i Superbrugsen i sommervarmen – så er er du allerede videre!
Ingen kommentarer endnu