Taco Tuesday: Al Pastor – Gris med ananas
Al Pastor er grisens svar på en shawarma – så lad mig med det samme tone rent flag: Dette er ikke den autentiske måde at lave Al Pastor på, men er et bud på at få smagen af den centralmexicanske klassiker ind i hjemmekøkkenet!
Læs også: Hjemmelavede tortillas til tacos – Så nemt er det
Gris er forrygende – og heldigvis på støt stigende kurs i agtelsen blandt kokke. Fisk og skaldyr er stadig slagnummeret på den danske højgastronomiske scene, og sådan skal det også være med tanke på det omkringliggende hav og dets bugnende indhold af fødevarer i verdensklasse. Men gris kan, hvis det har haft et ordentligt liv uden liggesår og stress og ikke er blevet stopfyldt med penicillin, løftes til at være smørmøre og dybt intenst smagende mundfulde af kødlykke.
Læs også: Til grisefest i Valby: Årets ret med gris 2017
Al Pastor – Grisens svar på shawarma
Hvorfor så al den snak om gris? Jo, det skyldes, at gris spiller hovedrollen i den ultra traditionelle ret, Al Pastor. Oprindeligt medbragt af libanesiske immigranter til Mexico, og med et tydeligt slægtskab til döner kebab og græsk gyros, laves Al Pastor ved at man spidder lag på lag af kød og tilberede dem sløvt snurrende vandret op ad en grill – akkurat som du ser dem, når du pissefuld og junkfood-lysten vælter ind til rullekebab og uambitiøse scoreforsøg hos din lokale shawarmapusher på vej hjem fra byen.
Da det er de færreste som kan stille op med sådan en anordning i hjemmekøkkenet – respekt hvis du kan – så “nøjes” vi med at stege kødet i en spicy kryddermarinade.
“Men hvor kommer Al Pastor-delen så ind i billedet, din vidtløftige skid af en uduelig madblogger, hvis du ikke griller det langsomt roterende på et spid!?” spørger du så måske dig selv. Is på, min ven. Det kommer nu.
Læs også: Confiteret svinebryst med barbecue og tyttebær
Gris og frugt – Et himmelsk match
En anden klassisk komponent i Al Pastor er ananas. Grillet, karamelliseret ananas sammen det grillede kød, ananasjuice i marinaden og – hvis du er en fucking bawler – en frisk ananas i toppen af dit grise-spid.
I denne opskrift blander jeg en krydderiblanding og tilsætter frisk, grillet og blendet ananas, som kødet marinerer i natten over, og putter også stykker af grillet ananas på selve tacoen. Det giver et skønt syrlig-sødt modspil til det fede kød, og tæmmer samtidig den krydrede smag – og så smager det bare afsindigt godt.
Opskrift
(4 personer)
1 kg nakkesteg
1 frisk rød chili
1 tørret chili, fx guajillo eller pasilla (kan udelades)
Saften af 1 lime
1 frisk ananas
1 spsk æblecidereddike
4 fed hvidløg
1 spsk salt (gerne røget, hvis du ikke griller kødet)
Masser af friskkværnet sort peber
2 tsk muscovadosukker (eller rørsukker)
1 stilk frisk oregano (eller 1 tsk tørret)
1 laurbærblad
1 tsk Chipotle chili (eller røget paprika)
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
Løg og koriander til fyld i tacoen.
- Skær kødet ud i ca. 1 cm tykke strimler
- Fjern kernerne fra chilierne og bland alle krydderierne + ananas sammen og blend det
- Vend kødet i marinaden og lad det trække natten over i køleskab
- Næste dag steges kødet kort på en knaldhård pande, så det får kød stegeskorpe. Pas på med ikke at give det for meget – så bliver det tørt og kedeligt. Lad kødet hvile imens du udskærer
- Skær ananas ud i mindre stykker og steg det hårdt på alle stegefladerne, så overfladen karamelliserer.
- Server kødet på lune tacos med masser af koriander og friskhakket løg. Top eventuelt med en chilimayo.
– og du laver naturligvis dine tacos selv efter denne opskrift: Hjemmelavede tortillas til tacos – Så nemt er det
Velbekomme!
Hej Morten Brian,
Fantastisk madblog!
Jeg ville høre, om man evt kan bruge en mørbrad i stedet, eller bliver det for magert?
På forhånd tak for svag 🙂