På tur til Fejø #2: Den Helbredende Have

På tur til Fejø #3: Kernegaarden

44

Sidste stop på vores Fejøtur var hos dagens vært og hovedarrangør, Kai Winter fra Kernegaarden, som producerer Fejø Cider.

Læs også: På tur til Fejø vol. 1: Kongeriets bedste æbler

Læs også: På tur til Fejø #2: Den Helbredende Have

Kai Winter

Kai Winter fortæller i æbleplantagen

Kai Winther er en driftig mand, som før han sammen med sin familie slog sig ned som ciderproducent i det lolliske øhav, bl.a. har haft en tekstilfabrik i Tyrkiet og en vinduesfabrik i Jylland, og af to omgange har rejst jorden rundt med familien.  Siden 1998 har han og konen Anita boet på Kernegaarden med ønsket om “[…] et enklere liv på landet, uden de store udgifter, masser af plads til børnene, ren luft, midt i naturen – at være nærværende for hinanden og mærke på kroppen at hverdagen bliver til feriefornemmelser”

Kilde: https://www.kernegaarden.dk/familien

På Kernegaarden har de kastet deres kærlighed på ciderproduktion efter fransk forbillede, og er efterhånden blevet så dygtige til at deres cider er blevet belønnet med en masse fornemme priser, bl.a. Økologisk Guldmedalje i 2006, og indgår i sortimentet på prominente steder som Rotunden i Hellerup, Omegn i Torvehallerne, Knuthenlund og på trestjernede Restaurant Geranium. Desuden havde vi dagen igennem fri adgang til æblemost fra netop Kernegaarden, og jeg labbede æblemost i mig som en 17-årig computerspiller hakker Coca Cola til LAN-party. Det har en skøn afrundet smag af søde æbler, som stabiliseres fint af en underliggende sprød syre. Smagen er nærmest “fed”; på en måde, som man kun finder i presset most befriet for vandinddampende koncentratbehandling man kender fra metervarejuiceprodukter.

Æblemost fra Kernegaarden

Ankomst til Kernegaarden

Da bussen rullede ind på matriklen hos Kernegaarden blev vi mødt af en charmerende gammel bygning. Den skulle vi dog have til gode at kigge nærmere på, da vi i bedste New Age-stil skulle slentre gennem den blomstrende æbleplantage og høre om processen bag cider-, most- og meget-andet-produktion.

På Kernegaarden har man 11 forskellige sorter, som er importeret fra Frankrig. Æbler til ciderproduktion udmærker sig på fire smagsvariable: Søde, sure, bittersøde og bitre. Smagen er dog overvejende bitter, og egner sig derfor ikke specielt godt som spiseæbler. Det nuancerede smagsbillede, samt det høje indhold af pektin æblerne, gør dem dog perfekt til at lave smagfuld cider med masser af dybde og kompleksitet.

Markens fugleskræmsel, Søren.

Markens fugleskræmsel, Søren.

Æblerne plukkes ca. i oktober, når havldelen af æblerne ligger på jorden. Derefter modnes æblerne 1-2 måneder i løgsække, hvorefter de de presses til most og sættes til gæring. Cideren forgærer i ca. 14 dage, hvorefter den gærer færdig på ståltanke i endnu 2-3 måneder. Det tager altså ca. 5 måneder fra æblet hænger på træet (eller ligger på jorden) til det færdige produkt når flaskerne. Undervejs tilsættes ingenting. Der sker en såkaldt “vildtgæring”, som udelukkende sker af de gærsporer som findes i produktets terroir; lidt som man kender det fra spontantgæret lambic-øl. Det er med til, synes jeg, at give masser af kompleksitet i smagsbilledet og bidrager med karakter til cideren.

Smagen af Fejø cider i plantagen

Langbord i plantagen

Efter en kort gåtur nåede vi frem til en lille lund med udsigt til en dødcharmerende sø. Her var opstillet borde og bænke, og gjort klar til at vi kunne smage de omtalte produkter imens Kai fortalte om dem.

Det var helt eventyrligt at sidde lige midt i æbleplantagen og drikke kølig cider. Solen bankede ned, og der var fuglefløjt, blå himmel og kølige procenter i glasset. Ren Morten Korch – whats not to like? Det var dog først da vi nåede tilbage til gårdbutikken og ind i selve mosteriet, at vi smagte for alvor på cideren. Seancen i plantagen var ren hygge, røverhistorier og en dragende fortælling om stedets ideologi, økologiske principper om bæredygtighed og produktionsforholdende.

Inde i mosteriet ventede Anita, som udover at være Kais kone også er aktiv i familievirksomheden, og her skulle vi for alvor smage på cider, most og deres eksklusive Fejø Calva-produktlinje. Anita og Kai tag-teamede sig igennem en passioneret produktgennemgang og småøernes fortræffeligheder, og det var ikke uden at tabe pusten en smule at vi smagte os gennem most, cider, brændevin og calva. Fælles for det hele var den raffinerede og dybe æblesmag, men der stoppede lighederne så også. Jeg er i den grad imponeret over det mangefacetterede smagsbillede i såvel de forskellige cidertyper; lige fra hvinende søde til syrligt opfriskende, til rensende brændevin der måde masserede og brændte i svælget hele vejen ned – på den gode måde! Man forstår udemærket hvorfor selveste Geranium tilbyder Fejø Calva til kaffen…

Gårdbutikken

Hvis du selv vil have fingrene i de lækre produkter fra Kernegaarden, så har du flere muligheder. Jeg kan varmt anbefale en tur til Fejø og så tage et smut forbi den charmerende gårdbutik.

En solplet i gården foran butikken

For at smage på Calva-serien, har du også muligheden for at benytte dig af deres webshop: http://www.fejocalva.dk/shop/

I gårdbutikken kan du derudover købe økologiske specialiteter, samt marmelader, eddike, sirup, honning, oste, spegepølser, chokolade, te, kogebøger, gavekurve med lokale varer og spændende ting og sager fra øen.

Frokostudsigten fra vores frokostbord.

Kernegaarden tilbyder også en enestående mulighed for at komme på en kulinarisk ø-oplevelse, hvor man bliver vist rundt på plantagen og slutter af med en herlig frokostanretning af tapasretter lavet på lokale egnsspecialiteter; en frokostoplevelse jeg VARMT kan anbefale – om ikke andet, så for den smukke udsigt.

Derudover kan man på Kernegaarden også komme på bondegårdsferie, weekendture, romantiske get-aways og meget andet. Det synes jeg virkelig oprigtigt er en god idé. Vi, siger jeg dybt inde fra min egen navle og udelukende baseret på mavefornemmelse, som samfund, har fået så globalt et udsyn og billlige flybilletter, at vi rask væk flyver på weekendtur til europæiske hovedstæder i tide og utide. Hell, jeg har selv lige gjort det samme med London og Bruxelles. Men vi glemmer nogle gange vores eget fantastiske land. Vi forsømmer at besøge de små perler herhjemme; og det skal ikke misforstås som en gang Dannebrogs-DF-klappe-kage-nationalromantik, men det er i mine øjne en overset mulighed for kulturberigende oplevelser lige midt i vores egen andedam. Danmark er så ufattelig meget mere end hovedstaden og de større byer, og jeg kan kun dybt oprigtigt opfordre til at udforske inden for landets grænser også.

Du kan læse mere om Kernegaarden og Fejø Calva her:

http://www.fejocalva.dk/

https://www.kernegaarden.dk/

Med den opfordring, afrunder jeg hermed min føljeton om Fejø og alle dens fortræffeligheder. Kom afsted! Hvadenten du er til frugtproduktion i verdensklasserundkredsdans i urtehaven eller bondegårdsliv og ciderproduktion, så har Fejø det hele. Derudover er der en sidste detalje, jeg simpelthen må have med. At køre rundt på Fejø i bus, var simpelthen som jeg forestiller mig det vil være at køre rundt i et landskab med lutter glade mongoler. Overalt vi kom frem blev der vinket entusiastisk og smilet stort til os. Jeg skal ikke kunne sige om øens beboere altid er sådan, men det var simpelthen så hyggeligt og charmerende. Fem svin for det.

Folk burde generelt vinke, danse, synge, drikke, spise og nyde lidt mere.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

På tur til Fejø #2: Den Helbredende Have