Gnocchi med brunet smør og salvie - Italiensk på den lækre måde

Hjemmelavede tortillas til tacos – Så nemt er det

Tortilla

Bløde, runde tortillas – akkurat som en ægte mexicansk mamacita ville have lavet dem!

Tortillas smager brølhamrende lækkert – og så er det nemt at lave. Herunder får du en guide til at lave de perfekte, bløde og lækre tortillas aka. mexicanske majspandekager. God fornøjelse!

Når du hører ordet “tortilla”, så tænker du måske på tortilla-chips, Tex Mex og andet fesen og gusten pseudo-mexicanermad. Det er brandærgerligt. Mexicansk mad er langt mere – og bedre – end supermarkedets sløje udvalg af pulvervarer og hjerteløse salsablandinger.

Mexicansk mad er masser af varme, dybde og eksotiske smage lavet med tid, omhu og omsorg – og så er det meget velegnet til at lave i store mængder og dele med amigos.

Læs også: Taco Tuesday: Al Pastor – Gris med ananas

Tortillas – Det mexicanske hotdogbrød

En tortilla er i realiteten “bare” en majsmelspandekage. Men fylder du du noget i, folder den på midten og kører den i skuffen med stort velbehag, ja så er der tale om en taco.

Før vi kan gå videre, er vi lige nødt til at slå én ting fast med syv-tommer-søm:

Sprøde tacoskaller er noget marketingdjævlen har skabt

Taco-skaller er en underlig bastard af en mexicansk klassiker, og har absolut ikke noget at gøre med den originale udgave. Det har lige så lidt med hinanden at gøre som Jensens Bøfhus har med Michelin-guiden.

Der er tale om grufuld appropriation langt værre end Justin Biebers dreadlocks og fløde i carbonaraen. Det har aldrig været meningen, at en taco skal spises med en sprød skal, og nogle burde stille Santa Maria for en domstol for deres ugerninger mod det mexicanske køkken.

Tacos skal kunne spises på farten, og tortillapandekagen skal være spiseligt hylster for lækkert fyld og binde smagene sammen med blød brød-agtig sødme; akkurat som et hotdogbrød i en ristet med det hele.

Læs også: Taco Tuesday #2: Taco Pescado – Tacos med paneret fisk

Tortilla - hjemmelavede majspandekager til taco

Bløde, runde tortilla – akkurat som en ægte mexicansk mamacita ville have lavet dem!

To ingredienser: Majsmel og vand

Med det ude af verden, kan vi komme tilbage på sporet. Nu ved jeg godt at skumle blogger-spekulanter som mig selv, der bare er ude på at klemme kliks og visninger ud af læserne, så vi kan tjene bunkevis af penge på irriterende bannerreklamer og tvivlsomme sponsorerede samarbejder, har en tendens til at kalde alting for “verdens bedste” og “nemt” – men det ér rent faktisk vildt nemt at lave hjemmelavet tortilla!

Det kræver kun to ting: majsmel og vand. Så simpelt er det. Okay, og en lille bitte smule salt, så strengt taget tre ingredienser. Men det ser ikke lige så blæret ud i en overskrift som TO ingredienser.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken majsmel du bruger. Du skal bruge det der hedder Masa Harina, som er en særlig form for majsmel, der fremstilles ved at man tørrer majskerner og opvarmer dem i en ætsende kalkopløsning. Det lyder drabeligt, men det gør at dejen kan blive elastisk og ikke smuldrer og knækker når den steges. De gamle aztekere var nede med det, og det er stadig sådan man gør i Mexico – så det er en aldeles gennemtestet metode.

Læs også: Taco Tuesday #3: Carne Guisada – Smørmør braiseret oksekød

Masa Harina - perfekt til tortilla

Masa Harina – perfekt til tortilla

Jeg køber min masa harina enten hos Hija de Sanchez ved Torvehallerne – de laver i øvrigt SINDSSYGT lækre tacos – eller gennem Chilihouse.

Et andet sted, som jeg endnu ikke har bestilt fra endnu, men som er svært at komme udenom i denne sammenhæng, hvis du er seriøs omkring dine tortillas, er tacokongen.dk

Du KAN til nøds også bruge hvedemel, men det giver på ingen måde den samme smag. Tortillas lavet på masa harina dufter himmelsk af popcorn og bidrager med den autentiske mexicanske smag.

Skal man bruge grej til tortillas?

Næh, egentlig ikke. Bør man? Ja, gu’ fanden ind i helvede, bør man det.

Min filosofi er klar: Er der grej, bør du eje det og bruge det – slut, prut. Derfor anbefaler jeg naturligvis, at du investerer i en tortillapresse. Meeeeen du kan strengt taget også bare bruge en god, gammeldags kagerulle til at udrulle tynde, runde pandekager. But where’s the fun in that? 

Min tortilla-presse.

Min tortilla-presse

Med en tortillapresse kan du skyde tortillas afsted med ekspresfart!

Med en tortillapresse kan du skyde tortillas afsted med ekspresfart!

(Og så koster den ikke ret meget og den fylder ikke meget i køkkenskabet – perfekt til at skjule for en eventuelt modstridig bedre halvdel…)

Konsistens som modellervoks

Når det kommer til dejen kræver det ikke lang tid med ælten, tæsk og masen. Vand, salt og mel blandes, røres godt sammen og æltes indtil dejen er let elastisk og ikke sprækker. Konsistensen er lidt sjov, og når den minder om modellervoks, så er den lige i skabet!

Dej til tortilla. Elastisk, sammenhængende og med konsistens som modellervoks

Dej til tortilla. Elastisk, sammenhængende og med konsistens som modellervoks

Opskriften følger herunder – så det er bare at komme i gang. Forsag de argelige metervareprodukter fra supervarehylderne. Fat sombreoen, indbyd dine amigos, spil mariachi-musik på fulde drøn og kom så i sving med at lave dine egne tortillas – jeg LOVER at det er nemt og smager langt, langt bedre end købeversionen.

Samme dej er i øvrigt udgangspunktet for mange andre mexicanske specialiteter som fajitas, enchiladas, quesedillas og burritos.


Opskrift: Tortilla

Tortilla

4 dl Masa Harina
3 dl vand
En halv teskefuld salt

  1. Bland salt og masa harina. Hæld alt vandet i. Miks det godt sammen.
  2. Ælt dejen et par minutter, til den har absorberet væden, og føles elastisk og sammenhængende. Er dejen stadig tør og krummende, så tilsæt lidt mere vand en smule af gangen indtil den ikke sprækker mere.
  3. Lad dejen hvile 15-30 minutter. På den måde absorberes væsken bedre, og det gør underværker for tekstur og smag – det KAN dog springes over, hvis du har travlt
  4. Rul dejen ud i små kugler på størrelse med en bordtennisbold
  5. (Hvis du har en tortilla-presse) Læg to stykker bagepapir af din presse; et på hver side, og placerer dejkuglen i midten og pres en pandekage
  6. (Hvis du ikke har en tortilla-presse) Læg dejen mellem to stykker bagepapir og pres ovenpå med noget tungt – eventuelt et skærebræt – og brug en kagerulle, hvis den ikke er tynd nok. Dejen skal ikke være tykkere end 3-4 milimeter.
  7. Dernæst bages pandekagerne på en meget varm og tør pande i 1-2 minutter på hver side. De må gerne få lidt farvepletter.

Tip: Lige når de kommer af panden, er de sprøde og porøse – bare rolig, det er meningen! Gør derfor det, at du omvikler dem i et viskestykke efterhånden som de bliver færdige. Dampen trænger stille og roligt ud og blødgør dine tortillas, så du kan folde dem omkring dit fyld.

Tortillas er bedste lune og med det samme, men kan fint genopvarmes i mikroovn i omkring 10-15 sekunder, så bliver de varme igen uden at blive sprøde.

Velbekomme!

33 kommentarer

  • Pernille

    Hej! Er det ca. 1/4 af posen, du har brugt her? Jeg skal lave til 7 personer, så jeg tænker bare, om én pose mel er nok 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Pernille! Det er nok tættere på halvdelen af posen. Jeg kan faktisk ikke huske det på stående fod, desværre.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Hej. Vi købte Masa Harina via Chillihouse, som du foreslog og lavede dem efter din opskrift og de smagte super godt! MEN melet var gråt og derfor blev vores tortillas jo også grå og ikke lysebrune som dine. Ved du hvorfor det er gråt? Desuden blev det kun til 5 pandekager med den opskrift du skriver 🤔 så forstår ikke at du kan få det til 14-18 stk? Vores var så tynde så de næsten ikke var til at føre over på panden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Anna. Det lyder mystisk! Det lyder næsten som om, at melet har været gammelt. Jeg har i hvert fald ikke oplevet det selv. Hvor store er dine pandekager? Jeg laver dem ca. 10 cm i diameter.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Rasmus

      Det er masa Azul – altså blå majs, og derfor den blågrå farve. Bedre end almindelig masa IMO

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

    Kan man bage tortillas i ovnen istedet for på panden? Det er et større arbejde og de krakelerer nemt

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Karen. Jeg har desværre ikke prøvet det, men jeg tror godt det kan lade sig gøre. Eventuelt på en bagesten, hvis man har sådan en. Men umiddelbart er det kort og intens varme der skal til.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

    De lyder så lækre. Har lige købt melet hjem og skal lave dem i morgen. Hvor mange bliver der Ca. ud af opskriften?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emil

    Jeg er tit på diverse madblogs, men det er første gang jeg er på denne blog og jeg vil bare sige tak for en informativ, dybdegående og ikke mindst pisse underholdende beskrivelse. Jeg har sjældent været så godt underholdt, mens jeg er blevet klogere. Så kæmpe tak herfra!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Hej. Kan de fryses?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Pernille. Jeg har ikke prøvet det, desværre, men det vil jeg umiddelbart tro, men jeg vil anbefale at lune dem forsigtigt, stable dem og pakke ind i et viskestykke, så de bliver dejligt bløde og ikke sprøde, når de skal spises.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

    Min dej bliver meget tynd. Bruger alm majsmel, måske er det derfor? 🤔

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Natasha

    Hvor mange tortillas får man ca. ud af denne opskrift? Hvis de skal laves dagen før anbefaler du så at de lægges på køl eller skal de stå i stuetemperatur?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Natasha. Omkring 16-20 stykker. Jeg ville nok sætte dem på køl, og så lune dem forsigtigt i ovn og lade dem “dampe af” i en stabel under et klæde, når de er varme. Så skulle de gerne blive bløde igen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

    Kan man fryse dem? Vil gerne lave dem dagen før.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Maiken. Jeg har ikke prøvet det, desværre. Men hvis det kun er en dag i forvejen, ville jeg nok nøjes med at pakke dem godt ind og så lune dem let på dagen, hvor de skal bruges.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maiken

      Tak for Svar😊 skal lave til 13 mennesker så tænker det måske bliver lidt for stort et arbejde at lave dem selv. Tror du ik de skal have ca 4 hver? Så vil høre om du har prøvet dem man kan købe på chiliehouse.dk?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jo, 3-4 pr. mand lyder ikke helt ved siden af. Jeg har ikke prøvet deres tacos, men det er en rigtig god webshop generelt, som jeg klart kan anbefale. Jeg kan se, at deres tacos er “rigtige”, dvs. kun med majsmel, salt og vand – og det lover godt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone Johansen

    Hej Mortenbrian

    Påtænker at lave hjemmelavede tacos til mine drenges fødselsdag, men da der er mere end 20 munde at mætte, tænker jeg det blir en lidt stor opgave med en taco af gange på en pande, Har du erfaring med at bage dem på en pizzasten på grillen, eller evt direkte på grillen? Så kan man jo snildt bage 4-6 ad gange,

    Kh Lone

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Lone. Det skulle ikke været et problem. Jeg plejer selv at have gang i to pander med to på hver – så går det lidt stærkere alt sammen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nikoline

    Hej Mortenbrian
    Hvor mange stk. Bliver der ud af denne opskrift? Skal nemlig lave tacos til 7 mennesker.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Kan man godt bruge andre mærker af majsmel?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det kan man i princippet godt. Masa harina er dog ikke så meget et mærke, som det er en type af særligt behandlet majsmel, som har gennemgået en kemisk proces kaldet “nixtamalization”, hvor de tørrede majskerne koges i en kalklæsket væske. Det gør bl.a. at majsmelen “binder” på en særlig måde, så tortillaerne ikke smuldrer. Jeg har desværre ikke gode erfaringer selv med at bruge “normal” majsmel.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Morten

    Hej MORTENBRIAN. Kan Masa Harina købes i nogle butikker i Odense?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej. Jeg er desværre ikke stødt på det, men muligvis hos restaurant Gringas i Overgade kan de hjælpe dig.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Erika

      Maseca er vild svært at finde i Denmark… men der kan sagtens bruges Harina Pan, den venezuelansk pandang til den dejlig mexicansk Masec. Harina Pan finder man nemt i asiatiske butikker.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Fedt, tak for tippet!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Torben

    Forholdet mellem vand og mel virker voldsomt. Dobbelt så meget vand som mel ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Morten Brian – super fin tilgang; sådan en presser skal jeg have mig! Hvor finder jeg den?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gnocchi med brunet smør og salvie - Italiensk på den lækre måde