Opskrift på Daiquiri #43 – Rasmus Greves prisvindende cocktail

Zacapa Nuet – Nærvær på menuen i Stockholm

Omgivelser fejlede ikke noget, da der stod nærvær på menuen til Zacapa Nuet i Stockholm.

For nylig var jeg på lynvisit ‘hinsidan’, hvor jeg var inviteret til at deltage i romproducenten Zacapas mad- og drikkekoncept Nuet som pop-up-restaurant i farverige omgivelser på Paradiso, Stockholm. Du kan opleve pop-up restauranten Nuet på Gemyse i København 18/1.

Nærvær på menuen

Gastroseksuelle typer med disponibel indkomst bruger bunker af penge og uhæderligt mange timer på mad og spiseoplevelser.  Mad er ikke længere bare brændsel, der tilfører kroppen næring og energi. Måltidet er i manges tilfælde blevet et projekt ophøjet til eklektisk gastronomisk art deco-kunst på de sociale medier. Ingen måltider uden Instagram! Jeg kender det alt for godt fra mig selv.

Det er en af årsagerne til at Zacapa har lanceret deres mad- og drikkekoncept Nuet, som er sat i verden for at bringe fokus på maden og nærvær tilbage i måltidet – og væk fra de fluorescerende smartphoneskærme og den lokkende dopaminrus, der udløses af et like på Instagram, et tag på Facebook eller en besked i gruppechatten.

Så selvom min invitation til middagen lokkede med både en af Sveriges bedste kokke, en mindfulness-ekspert, en dansk verdensklasse violinist og to af verdens bedste bartendere, og et omdrejningspunktet af innovative retter, velafstemte cocktails, dialog og nærvær – så var jeg sgu alligevel en smule loren ved tanken. Et helt måltid uden smartphone? Med andre mennesker. I Sverige. OG HVAD MED INSTAGRAM!? 1st world problems har ikke en skid på #madbloggerproblemer, må du forstå. 

Ikke destomindre takkede jeg med dødsforagtende frygtløshed “ja-tak” til invitationen, og satte kursen mod vort kære nabofolk mod nord.

Zacarpa havde dækket noget så nydeligt op

Zacarpa havde dækket noget så nydeligt op

Et sidste scroll på Facebook

Et storslået syn ventede os på Paradiso, hvor måltidet fandt sted. Et farvestrålende grafisk univers i floralt tema satte scenen og blev suppleret af saftspændte og klorofyldybgrønne planter. Vi velkomstskålede i bobler, og for egen regning blev der småsludret og minglet halvhjertet. Utrygheden begyndte at tikke ind ind. Tidspunktet for de slukkede telefoner nærmede sig, og kløen i tomlen blev næsten ubærlig. Da der begyndte at komme østers på disken, scrollede jeg som om i morgen ikke fandtes for at få de sidste tumpede ligegyldigheder med fra Facebook, uddele de sidste likes på Instagram samt (selvfølgelig) knipse et billede til Insta Story.

Menuen stod bl.a. på østers

Mindfull spisning: Tips og tricks

Under selve måltidet skulle telefonerne pakkes væk i en lille boks. Heri lå i stedet en stak små kort med instruktioner til at spise “mindfull”. Før du får tyndt spyt i halsen, og forestiller dig hurtige coach-typer med letvægtsbriller og numerolognavne eller New Age-guruer, der dufter af sandeltræ og er fyldt med evig kærlighed og karma, så bare rolig. Det var ganske jordnære små greb, såsom at bruge sine sanser med ekstra fokus efter tur og bruge bestikket i modsatte hånd. Til middagen blev vi guidet gennem mindfullness-oplevelsen af den svenske mindfulness-instruktør Maria Helander, og blev guidet på vej til at spise mere mindfull – det var super sjovt at prøve!

Vil du prøve lidt mindfull spisning derhjemme, kan fx prøve at tygge grundigt på din mad og mærke mundhulefornemmelsen ændre sig undervejs. Dernæst prøv at fokusere på lyden. Knaser maden? “Hviner” det i munden? Eller snuse grundigt og uhæmmet; ind gennem næsen og puste ud af munden.

De forskellige cocktailmatches sad lige i skabet

De forskellige cocktailmatches sad lige i skabet

Mesterlige mad- og cocktailmatches

To af verdens bedste bartendere, Josephine Sondlo og Jonas Brandenborg Andersen, stod for cocktails, og de sad lige i skabet som matches til maden. Den første cocktail var bl.a. med tang og Zacapa 23, der havde trukket med mælk(!), og havde en fantastisk evne til at fremhæve den mineralske havsmag fra østersserveringen. Det var ikke en cocktail der faldt i alles smag, men rent teknisk var den mesterligt udført – og jeg kunne i hvert fald godt lide den.

En cocktail lavet på æble og dehydreret pastinak, var et velsmagende match til selleri og trøffel, men desserten på æblesorbet, laurbærbladsskum og sprød kantarel kombineret med en cocktail på multebær og svensk “punsch”, hev stikket helt hjem. Den svenske mesterkok, Edin Dzemat, havde virkelig været vildt kreativ, og på trods af de opsigtsvækkende ingredienser og kombinationer, kom vi smagsmæssigt utroligt stilsikkert i land – både på mad og drikke-delen.

Edin Dzemat i aktion

Edin Dzemat i aktion

Selleri, selleri, selleri og trøffel.

Selleri, selleri, selleri og trøffel.

Kammermusik komponeret til lejligheden

Undervejs i middagen gjorde vi to musikalske ophold. Den danske violinist Andreas Bernitt havde medbragt sin enestående violin fra 1796, og havde komponeret et stykke musik specielt til aftenen, som skulle underbygge oplevelsen af det, vi fik serveret på tallerkenen og i glasset. I mine hørebøffer til daglig vil du som oftest høre Kendrick Lamar og letbenet metervarepop, men jeg har faktisk også en forkærlighed for klassisk musik – men selv uden den forkærlighed, så er der altså noget bjergtagende over at sidde så tæt på en mester på sit instrument, der spiller så intenst og indfølende og hvor hvert dybe åndedrag gennem næsen kan høres under buestrengens dans over gribebrættets begsorte ibenholt.

Andreas Bernitt med sin enestående violin fra 1796.

Andreas Bernitt med sin enestående violin fra 1796.

Andreas Bernitt leverede en intens og meget smuk komposition.

Andreas Bernitt leverede en intens og meget smuk komposition.

Den digitale sutteklud

Imellem og over retterne gik samtalen, og alle vedkendte sig den manglende forlængelse af hånden, og den naturlige griben mod lommen efter den digitale sutteklud kunne for den opmærksomme iagttager spottes med med faste intervaller. Så meget desto mere en understregning af behovet for mere fokus på nærvær og afvænning fra telefonen under måltider… Jeg peger i øvrigt fingre af nogen; allermest af mig selv. Jeg synes egentlig ikke, at jeg er specielt slem til at bruge min telefon under måltider – tværtimod – men hold nu op, hvor var der mange gange hvor jeg tog mig selv i ubevidst at søge min telefon. Det blev tydeligt understreget, når den nu ikke var tilgængelig.

_z6a3150 _z6a3304 _z6a3385

Mere mindfullness derhjemme – og på Gemyse i København

Alt i alt var det en rigtig spændende oplevelse, og selvom det naturligvis ikke kan undgå at føles en smule opstillet at flyve til Stockholm og *BANG*, fuld gas på mindfullness, spise, være nærværende, slut, videre og så flyve hjem til Danmark, så har jeg afgjort fået nogle inputs og øjenåbnere som også kan sættes i spil derhjemme.

Skulle du have lyst til at prøve kræfter med konceptet, kan du opleve pop-up restauranten NuetGemyse i København 18/1, hvor der vil være to seatings, henholdsvis kl. 17-19 og kl. 20-22. Billetterne kan bestilles hos Gemyse via biletto.dk fra den 30/11: https://billetto.dk/e/zacapa-nuet-billetter-241054.

Middagen koster 790 DKK, og den kommer til at består af to timers sansebombardement med gourmetmad og cocktails i verdensklasse – og vil være en fremragende julegave til madelskeren i dit liv!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrift på Daiquiri #43 – Rasmus Greves prisvindende cocktail