Mælkesmagning 2.0 - Mælk er STADIG ikke bare mælk!

VILD MAD: Din guide til naturens spisekammer

Sankebølgen buldrer derudaf, og de danske toprestauranters køkkenchefer står nærmest på nakken af hinanden for at plukke vilde urter, blomster og ukrudt til madlavningen. VILD MAD sørger for du selv kan komme i gang.

I disse år er der kæmpe fokus på jord-til-bord-tankegangen. Særligt, med det efterhånden halvslidte udtryk, den nynordiske bølge, (er den egentligt erstattet af Nørrebro-rappernes moderne emojifortolkning på Instagram?), har gennem de sidste 10 år åbnet de danske restaurantgæsters øjne for de mange aromatiske og velsmagende vilde urter, blomster, svampe og bær, som naturens eget spisekammer har at byde på.

 

sankede urter

Sankede urter. Fra venstre, øverst: Skovmærke, Skovsyre, Ramlsøg. Venstre, neders: Løgkarse, ramsløgsblomster og ramsløgsknopper.

Den tendens har så småt bredt sig til os almindelige dødelige uden egen restaurant. Nuvel, der er formentlig stadig en massiv overrepræsentation af kreakulturelle Københavner-typer, med overskud på den sociale kapitalkonto, designerkøkkener og flextid på jobbet på jobbet i den kreative branche, blandt sankerne. Men bevægelsen er ikke destomindre i gang.

Dette indlæg handler om projektet VILD MAD, der netop er blevet lanceret.

VILD MAD: Bæredygtighed og inspiration

VILD MAD er et projekt, som handler om formidling af den vilde, spiselige natur og hvordan man bruger den i køkkenet. VILD MAD er støttet af Nordea-fonden og er et samarbejde mellem MAD (René Redzepi), Byhøst, Friluftsrådet, Alexandra Instituttet og Naturvejlederforeningen, og lanceres i to udgaver: en til voksne og en til folkeskolen ? samt en digital platform med hjemmeside og app.

Formålet er at danskerne på den måde får kendskab til de mange vilde råvarer i den danske natur og hvordan man sanker dem på bæredygtig vis som en del af en rig og fremadsynet livsstil. Til det har mere end 100 mennesker siden 2015 (herunder kokke, sankere, designere og akademikere) bidraget.

LÆS OGSÅ: Stegt hornfisk med nye kartofler, rabarberchutney og Arla Unika Kry

 

Overskuelig hjemmeside med masser af info

På hjemmesiden mødes du af en beskrivelse af de mest gængse sankelandskaber: vandnært, åbent land, skov og by, hvor man til hver kategori har mulighed for at lytte til indtalte lydguides. Med tanke på det ligeledes boomende podcastmarked, er det et genialt træk.

Der er også et omfattende sæsoninddelt råvareindeks med flotte billeder, detaljeret beskrivelse, sankesteder og anvendelse i køkkenet. Meget inspirerende.

Men vigtigst af alt: opskrifter. Masser af dem. Selvom VILD MAD kun lige er skudt i luften, sådan lidt under radaren, så er der allerede et omfattende opskriftkartotek. Fx er jeg selv helt forelsket i denne opskrift fra Torsten Schmidt (rimelig hidsig kokkeprofil alligevel, skulle jeg mene!) på dunhammerrod i gløder. Det skal helt sikkert prøves!

LÆS OGSÅ: Grillet fisk med sankede urter og grønt

Men der er også mere ?stilfærdige? opskrift. Fx denne opskrift på løgkarsepesto, som især mine odenseanske følgere vil have glæde af. Løgkarse vokser nemlig helt ufattelig vildt i Odense, og særligt omkring Fruens Bøge, ved Engen og i Hunderupskoven (der finder man i øvrigt også masser af ramsløg, skovsyre og skovmærke). Eller disse ramsløgkapers. Jeg har godt nok lavet mine for i år, men de smager så satans hamrende godt, at jeg kun kan anbefale at komme i gang. Spændvidden er stor, så der er både noget til det hurtige hyggeprojekt og til de ultranørdede, megasofistikerede gastroseksuelle typer ? som jeg selv, naturligvis.

ramsløgslapers

Hjemmelavede ramsløgskapers fra min Instagram-profil

Gør din sanketur til et spil

App?en fungerer fortræffeligt som en smartphone-version af det omfattende videnskartotek fra dekstopudgaven. Samtidig har man via app?en mulighed for at bogføre og systematisere sine sankede urter, og på bedste gameification-maner er der naturligvis trofæer at hente til tilbagevendende brugere. Igen et smart træk med øje for de nye, digitale platformes muligheder.

Det er en velkendt sandhed, at vi har en drift til progression og belønning. VILD MAD app?en ?mimer? på mange måder et MMO-spils Achievement-system, med fx trofæet for 25 råvarer, som giver titlen ?Supersanker?. Vi skal ikke ret langt tilbage for at støde på Pokemon Go, som med mange af de samme virkemidler blev en verdensomspændende epidemi, der fik Gud og hver mand sendt rundt i land og by på jagt efter fiktive monstre.

Guidede ture og events

Tiltaget er stadig så nyt, at jeg endnu ikke har haft mulighed for at være med til nogle af VILD MADs events. Dog byder kalenderen på rig mulighed for at komme ud i naturen på guidede sanketure. Jeg klikkede på fanen med events med en forventning om at blive skuffet. Nedbrudt af knuste forhåbninger og drømme utallige gange, af sanke-initiativer forbeholdt publikummet øst for Storebælt, havde jeg bange anelser om at også dette ville være centreret omkring hovedstadsområdet. Til min store glæde er der dog arrangementer i hele landet. Ingen på Fyn endnu – hele Danmarks have. Skam jer! ? men selv for os fortabte fynboer, skal man ikke længere væk end Fredericia for at være med i hulen.

Ambitiøs og gennemført

Uden at trutte for meget i eget horn, så har jeg længe været med på sankebølgen. Før det blev cool, du ved? Jeg har i hvert fald dyrket det her med sankning længe, og jeg er næsegrus begejstret!

Jeg har også set forskellige apps komme og gå, og der har været mange gode initiativer til at fremme sankningen. Jeg bruger eksempelvis Byhøst flittigt, SvampeGuide, SpisNaturen og Mobilflora ivrigt, men ingen af disse er på omgangshøjde med VILD MAD ? forståeligt nok. Ikke desto mindre virker der til at være bund i initiativet, og jeg glæder mig meget til for alvor at komme i gang med at bruge platformen.

Du kan i øvrigt finde dem på Facebook lige her: https://www.facebook.com/vildmaddk/

Ses vi i derude?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mælkesmagning 2.0 - Mælk er STADIG ikke bare mælk!