Hjemmelavet dukkah – orientalsk krydderblanding
Dukkah, eller ?duqqa?, er en sexet egyptisk og spicy nøddemix med masser af urter og krydderier. Typisk anvendes det til at dyppe eksempelvis brød eller grøntsager i blandingen, og ellers snacke derudaf.
Dukkah: aromatisk blandingskrydderi med smæk på smagen
Der er ikke nogen faste rammer for hvad man putter i sin dukkah, men basen vil oftest består af ristede hakkede hasselnødder, og ofte er krydderier som sesam, korianderfrø, spidskommen, salt og peber faste bestanddele i blandingen. Ordet er udledt af det arabiske udtryk for at knuse eller morte noget, og det er heri kendetegnet består ? nemlig at krydderier og nødder mortes sammen til et knasende sprødt kryddermiks. Det smager fremragende, det er pisse nemt at lave og der er som altid garanti for point på overskudskontoen, når du vælger den hjemmelavede version.
Denne opskrift er udviklet til min (nu prisvindende) opskrift på ostestænger, og smager fantastisk sammen med cremet, smeltende ost. Det smager også rigtig godt sammen med fjerkræ og lam, og generelt til retter med inspiration fra det indiske og mellemøstlige køkken, så det er bare om at komme i gang!
LÆS OGSÅ: Friteret gedeost med dukkahpanering og spicy harissadip
- 50 g. hasselnøddekerne
- 2 spsk. korianderfrø
- 1 spsk. hel spidskommen
- 1 spsk. fennikelfrø
- 1 tsk. sort peber
- 2 spsk. sesamfrø
- 1 tsk. Piment d’Espelette
- 1 tsk. chili
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. anisfrø
- 1 tsk. kommen
- Rist nødderne på en pande til de er gyldne
- Rist derefter krydderier en ad gangen til de begynder at dufte aromatisk og evt. ‘poppe’ lidt på panden
- Put det hele i en morter og stød det til et groft pulver – alternativt kan du bruge en elektrisk kaffekværn eller hakke det fint
Ingen kommentarer endnu