Til åbningsreception hos Gorm's Pizza i Odense

Grillet fisk med sankede urter og grønt

grillet-fisk-med-sankede-urter-og-groent6-1

Sidste weekend kunne du finde mig luskende rundt i skoven, med røven i vejret på udkig efter urter. Til en afveksling i dette triste bæ-forår, bragede solen ned fra en skyfri himmel og havde glimt af format. Det skulle selvfølgelig udnyttet, så jeg snørede skoene, pakkede rygsækken og tog i skoven.

Skovbunden bugner af urter og spiselige planter lige nu

Lortevejret til trods, er der stadig masser af skønne urter i skovbunden. Frit fortolket og med jysk lov i baghånden, vil jeg mene at der er rimelig vidde rammer for sankning i offentlige skove i Danmark. Nøjes du med at sanke til husbehov og med bare en smule omløb i kasketten, så burde du ikke komme i problemer. Der er MASSER at tage af, og netop nu og i den kommende tid er det helt perfekt. Ramsløgene har efterhånden været her længe, og de er på spring til at gå i blomst. Derudover bugner skovbunden også lige nu af skovsyre, skvalderkål og løgkarse. Der er noget umådelig tilfredsstillende over at bruge urter i sin mad, som man selv har været ude og samle.

Læs også: Ølkogt rullepølse med urter

Ramsløgsblomster

Ramsløgsblomster på nippet til at springe ud. De kan syltes og har en skøn urtet hvidløgssmag

Skovmærke i blomst

Skovmærke. Fantastisk aromatisk duft som enghø. Rigtig gode i det søde køkken og/eller snaps

Skvalderkål

Skvalderkål. Skøn, nærmest pebret smag. Nøjes med de små, nye skud – de er knap så bitre og skarpe i smagen

Skovsyre

Skovsyre. Pivsure små kløvere (også kaldet surkløver). Noget så yndige til at pynte med.

Løgkarse

Løgkarse. En sjov plante, som vokser helt vildt godt i Odense By af en eller anden årsag. Smager (som navnet antyder) hen ad løg/hvidløg

Hvad skal man så spise dem til? Grillet fisk, naturligvis!

Når nu vejret var så godt som det var tilfældet i sidste weekend, og man (som jeg) er en fedladen pølsedansker, så kan det kun betyde en ting: grill-tid! Temperaturen skal ikke meget over 12 grader, før alle de halvkastrerede funktionæransatte mandslinge samles om den sidste manddoms-bastion, som endnu er befriet for diskussioner om queer-kønsrolle og politisk korrekthed. Så står den ofte på store bøffer, svedne pølser og hvidløgsflutes som på magisk vis er branket på ydersiden og frosne i midten. Alt sammen skyllet ned med bajere og højlydt grynten. Det er jeg totalt for – man er vel ikke frelst. Men nogen stor gastronomisk oplevelse er det ikke. Nossebajere og store bøffer er også svært foreneligt med urteplukning i skoven. Der må vi mere delikat til værks.

Dorade

Dorade. Grim, men smækfyldt med smag.

Det er ikke kun pattegris, der kan komme hel på grillen!

Læs også: Stegt hornfisk med nye kartofler, rabarberchutney og Arla Unika Kry

Derfor besluttede jeg at der skulle fisk på grillen, og i den lokale Meny fandt jeg til min store glæde hele fisk. Man kan naturligvis også grille fileter og andre udskæringer af fisk, men der noget mudda-fuggin’ cool over at smide et helt dyr på grillen. På den måde får man også både sprødt skin og lækkert kød som får lov til at tage smag fra benene. PERFEKT.

Jeg endte med at købe dorade – eller guldbars, som den også kaldes på disse breddegrader – og var svært tilfreds med mig selv.

Dorade med rosmarin og citron

Dorade med rosmarin, olivenolie og citron. En klassiker, når der er fisk på grillen.

Jeg skar et snit i bugen på fisken, fjernede indvoldene og rensede den grundigt indvendig. Med hele fisk er det tit en god idé at skrabe fisken med en skab kniv på skællene, da det ikke er særlig rart at sidde og tygge på. Nogle fisk er endda helt uspiselige, hvis de ikke er grundigt af-skællede inden tilberedning. Skindet fik et par snit og bugen blev saltet indvendig, smurt med lækker olivenolie og stoppet fuld af citronskiver og rosmarin. Derefter er det bare at grille fisken hel i ca. 4 minutter på hver side over hård varme. Så bliver skindet dejlig sprødt på ydersiden, og kødet er dejlig saftigt og fuld af smag.

Grillet dorade

Doraden efter en tur på grillen.

Læg et snit langs rygraden på fisken (skær eventuelt hovedet af), og skær ned langs med ribbenene. På den måde burde du kunne skære fileten fri uden for mange ben. Det er dog tæt på umuligt helt at undgå ben, men se positivt på det. Fisk tilberedt på ben har uendelig meget mere smag, saft og kraft.

Porre

Porre omviklet med ramsløgsblade og løgkarse – og en god klat smør.

Vi skulle naturligvis også have noget tilbehør til, og her fik jeg brugt nogle af de sankede sager fra formiddagens skovluskeri. Hertil fik vi flækket porre som blev drysset med salt og peber. Herefter blev det omviklet med ramsløgsblade og en masse løgkarse, og med en klat smør i. Derefter kom de indpakkede porrer på grillen indtil urterne på ydersiden var godt svedne. På den måde bliver porren nærmest dampet og tager nogle af de skønne aromaer fra krydderurterne med sig. Det smager HIMMELSK.

Grillet porre

Efter turen på grillen. De ligger kun i sølvpapir efter tilberedningen for at holde varmen imens de sidste blev grillet – men de grilles “råt”.

Dertil fik vi lidt andre skønne grillede grøntsager.

Kogte kartofler, som fik en kort tur på grillen, drysset med rosmarin

Fennikel. Drysset med salt og peber og en god olivenolie.

Grillet fennikel

Grillet fennikel

Menuen. Nok til tre mand. I venstre hjørne ses akkurat en flig af en skvalderkålssalat.

SÅ! Opfordringen herfra skal lyde, at det bare er med at komme i gang. Kom ud i den nærmeste skov og få sanket nogle urter – og så skru ned for mande-mands-udskejelserne en gang imellem, og smid en fisk på grillen. Du vil ikke fortryde det.

Grillet fisk med sankede urter og grønt
Recipe Type: Fisk
Cuisine: Nordisk
Author: Morten Brian
Prep time: 15 mins
Cook time: 8 mins
Total time: 23 mins
Serves: 2-3
Ingredients
  • 1 dorade
  • 1 dl. olivenolie
  • 1 citron (ikke overfladebehandlet)
  • Et par stilke rosmarin
  • Salt og peber
Instructions
  1. Hvis fisken er hel (med indvolde og det hele) skæres et hul i bugen på fisken.
  2. Herefter fjernes alle indvoldene og kasseres.
  3. Rengør fisken grundigt indvendig
  4. Skrab ydersiden af fisken med en skarp kniv for at fjerne eventuelle skæl
  5. Lav et par snit på hver side af skindsiden
  6. Drys salt og peber indvendig i fisken
  7. Dryp indersiden med ca. 1 spsk. god olivenolie og fordel det
  8. Fyld bugen med citronskiver og rosmarin – det gør ikke noget, at det stikker lidt ud
  9. Smør ydersiden med olie
  10. Steg fisken ved hård varme på hver side i 4 minutter
  11. Drys med salt og peber inden servering, og dryp citronsaft og olivenolie udover
  12. Fileter fisken og server med grillede grøntsager.
3.5.3226

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Til åbningsreception hos Gorm's Pizza i Odense