OSTEEKSKURSION PÅ TVÆRS AF FYN #4: DRÅBE-PITSTOP HOS NYBORG DESTILLERI

Gnocchi med brunet smør og salvie – Italiensk på den lækre måde

Gnocchi med brunet smør og salvie

Gnocchi med brunet smør og salvie

Jeg elsker gnocchi! Her får du en nem og hurtig opskrift, der smager som en million – og den vil med garanti imponere dine gæster!

Gnocchi er en type pasta som laves af hvedemel og kartoffel – og når det laves rigtigt, så smager gnocchi fuldkommen grotesk lækkert. Tilsvarende er overtilberedt gnocchi noget af det mest intetsigende og gyselige der kan komme ud af det italienske køkken. Overkogt gnocchi antager en karakter af ucharmerende grød lavet på bussemænd og tapetklister. Beklager det lidet appetitvækkende billedsprog, men det er altså sandt. Gudskelov er du i trygge hænder med min opskrift på gnocchi med brunet smør og salvie!

Gnocchi – ikke for de kulhydratforskrækkede

Det her er ikke en sund ret set fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Men en gang imellem må klid og fuldkorn altså vige pladsen for disse himmerigsmundfulde af en uhellig kulhydratalliance mellem kartoffelstivelse og hvedegluten, der svømmer rundt i et saliggørende hav af brunet smør og friterede salvieblade.

Det er ikke svært at lave hjemmelavet gnocchi. Faktisk vil jeg vove den påstand, at det er nemmere end at lave “almindelig” pasta og det kræver både mindre udstyr og tid. Til gengæld bliver kontoen for underspillet blær og overskud polstret gevaldigt, når du smækker hjemmelavet gnocchi på bordet for din gæst; det kunne være en Tinder-flamme, der skal charmeres til usømmelig adfærd eller din bekendte med de italienske rødder – jeg garanterer for “Mamma Mia”-udbrud og salig fryd –  med en henkastet bemærkning om at det naturligvis er hjemmelavet.

Salvie

Frisk salvie. I øvrigt nn utrolig modstandsdygtig plante til altankassen

Tip: Brunet smør og salvie er pastaens bedste ven!

Før du får opskriften vil jeg lige slå på tromme for kombinationen af pasta,  brunet smør og salvie. I min verden er der ikke mange bedre matches. Jeg ved ikke hvad det er. På papiret burde det blive for fedt, for fadt og for tamt – men det er det ikke! Det er som om at alle de fede komponenter bare løfter hinanden op i en højere potens. Det er naturligvis også fremragende til gnocchi, men prøv det også næste gang du laver ravioli eller frisk pasta.

Læs også: Åben ravioli på glaskål og æble med stegt grønkål og skummende ostesauce

OPSKRIFT

(4 personer)

Gnocchi – Grundopskrift

1 kg kogte kartofler uden skræl
150-200 g hvedemel
1/2 tsk salt
Friskkværnet peber

  1. Kog kartoflerne med skræl og pil dem mens de stadig er lune.
  2. Mas kartoflerne med en gaffel eller kartoffelmosjern, hvis du har sådan et, din blærerøv!
  3. Mens de stadig er lunt blandes salt og mel med kartoflerne. Skal du være rigtig autentisk, laver du en bunke på bordet af melen og vender kartoffelmassen ud oveni og arbejder det ind i hinaden. Dejen skal kun lige samles; ikke æltes
  4. Rul gnocchidejen ud til en tykkelse på omtrent en lillefinger. Sørg for hele tiden at have rigeligt mel på bordet.
  5. Skær dejen ud i ca. 1-2 cm. længde og tril dem på spidsen af en gaffel, så de får riller. Så hænger saucen bedre ved – det kan dog springes over.
  6. Kog gnocchien i rigeligt vand med masser af salt i. Kog gnocchien lidt ad gangen, så de ikke klistrer sammen. De skal kun have 1-2 minutter indtil gnocchierne daler til overfladen.
  7. Server med masser af brunet salviesmør, friteret salvie og et ordentligt vrid friskkværnet peber

Brunet smør + friteret salvie

100 g smør
En stor håndfuld frisk salvie

  1. Start med at smelte smørret. Giv det lidt hård varme, så det bruser op, men skru ned inden alt smørret er smeltet
  2. Pluk bladene af salvien og put både stilke og blade ned til det smeltede smør
  3. Skru ned til lav middelvarme og lad smørret trække smag af salvien i 8-10 minutters tid.
  4. Når salviebladene er mørkegrønne og sprødes tages de op – gør det før de får for meget og bliver bitre og brændte.
  5. Sørg for at slynge gryden med smør forsigtigt og hold øje med farven. Når det er brunt og dufter af hasselnødder og salvie, er det færdig
Gnocchi

Gnocchi lavet på hvedemel og kartoffel

Gnocchi med brunet smør og salvie

Gnocchi med brunet smør og salvie

Gnocchi med brunet smør og salvie

Gnocchi med brunet smør og salvie

 

 

 

 

3 kommentarer

  • Kim

    Prøv at bruge en bagt kartoffel i stedet (ikke i sølvpapir …) det giver en lidt dybere smag da en del vand fra kartoflen er fordampet og kulhydraterne har fået lidt varme 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Kim. Det lyder vildt lækkert! Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang. Og sølvpapir forsøger jeg så vidt muligt at begrænse min brug af, så det er jeg helt okay med 😉 Bager du dem bare uden indpakning, eller har du et andet godt tip?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kim

      Ja ikke mere avanceret end en time i ovnen ved 180 og så skrabe ‘indmaden’ ud 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OSTEEKSKURSION PÅ TVÆRS AF FYN #4: DRÅBE-PITSTOP HOS NYBORG DESTILLERI