Svinekæber i æble, ræddiker og trøffelpastinak

MORTEN BRIAN ANBEFALER #1: LALOU VINBAR

Lalou serverer både topvin fra øverste hylde til nørderne og lækker ukompliceret vin til dem, der bare vil have et lækkert glas vin uden så meget pjat. Betjeningen er fantastisk, stemningen intenst hyggelig og den tørre svinenakke er til at slå ihjel for…

Lad mig begynde med at bekende kulør. Det, du kommer til at læse i det følgende, er ikke en anmeldelse. Der leves ikke op til god journalistisk skik for objektivitet. Det skal ikke ses i sammenligneligt lys med andet, jeg ellers har ytret holdninger om. Det her, er en rendyrket anbefaling, alene baseret på min begejstring og lyst til at udbrede kendskabet til en odenseansk perle. Det kan være, der bliver en hel føljeton ud af anbefaleriet af mine yndlingssteder i byen. Det til sin tid ? nu tilbage til fokuspunktet for dette indlæg: Lalou Vinbar.

Lalou

Indgangspartiet ved Lalou Vinbar

Den intime vinbar i Pogestræde (ca. mellem Mammas og det gamle Irma) har under et år på bagen, og har i sin korte levetid allerede markeret sig med bl.a. en monster-Leroy-smagning af vine fra Bourgognes grand dame, Lalou Bize-Leroy (som den kvikke læser måske kan gætte har lagt navn til stedet) i samarbejde med den legendariske Jørgen Krüff. En smagning, der stod i den nette sum af 12.500 kr., som ikke var en bøjet femøre for meget for et arrangement af den slags. Hvem der bare ikke var en fattig studerende? Man behøver dog ingenlunde at befinde sig i de luftlag på vinfronten for at få sig en fantastisk oplevelse på Lalou Vinbar. Stedet bliver drevet af de to vinentusiaster Thomas og Ivan, som har rejst, boet, og smagt sig til det omfattende sortiment. Udvalget er europæisk, og mit indtryk er, at det primært domineres af franske og italienske vine. Som en lille kuriøs detalje skal det nævnes, at sortimentet består af vin fra steder som indehaverne selv har besøgt og personligt udvalgt – dog med det forbehold, at anekdoten er fortalt kort efter åbningen, og i mellemtiden kan have ændret sig. Ikke destomindre et sympatisk dogme!

Lalou sørger for kyndig ekspertise uden hovskisnovski

Jeg oplever altid, at jeg mødes med en imponerende og afslappet ekspertise; hvad enten jeg bestiller et glas fra skifertavlen bag disken eller begiver mig ud i en snørklet beskrivelse af den lejlighedsvise specifikke smagspræference som trænger sig på. Jeg har endnu til gode at opleve et fejlskud, når jeg snurrer vinrouletten og kun udstikker en vag smagsretning. Ofte ender det med vin, som er enten udfordrende og kompleks eller frydefuldt pleasende. Det er i aldrig dårligt eller kedeligt. Fortællingerne om vinen bliver nydeligt doseret og afstemt efter gæstens ønsker. Jeg har været forbi stedet med en hel del forskellige mennesker og selskaber, og deres evne til at ?læse? stemningen er på højeste niveau. Jeg selv kan godt lide at få alle de tekniske detaljer med; druetype, årgang, jordbundsforhold, klima og så videre, og hører gerne anekdoter om barfodstrampende Rudolf Steiner-disciple, der laver vin på skæve bjergskråninger med nedgravede komøgsfyldte tyrehorn. Andre gange vil jeg hellere være en del af mit selskabs leben og ævleri, og så er det en befriende luksus at få serveret vin servicemindet og diskret, men stadig med nærvær. Begge dele magtes lige godt, og vurderingen af hvem der skal have hvad hvornår, sidder lige i skabet. Imponerende er det også, at den store kundskab serveres mundret og appetitligt, uden den fjerneste snert af metervareplader, som lirres af for fyrretyvende gang på en aften af en studentikos og uvidende tjener. Et fænomen, som desværre ikke er fremmed på andre udskænkningssteder.

LÆS OGSÅ: Svinekæber i æble, ræddiker og trøffelpastinak

lalou

Tavlevin fra Lalou

Noget for enhver smag

Vinen som serveres på Lalou Vinbar er generelt på et højt niveau, og der er et godt miks af tilgængelig entry level vin, hvor alle kan være med, og store vine som tilfredsstiller det vinnørdede segment. Eksempelvis blev jeg ved et besøg for nylig foreslået en biodynamisk orangevin, som jeg aldrig selv var stødt på; endsige havde bestilt, men som netop (for mig) er en del af pointen med at gå på vinbar. For ja, som jeg så ofte hører som argument for ikke at tage ud, så kan man naturligvis købe vinene selv til en langt lavere pris, og så ellers nyde dem derhjemme. Gør endelig det det, og sid derhjemme som et andet kældermenneske og tyl noget oversøisk Bårdåx i stride strømme. Så kan du ved samme lejlighed hive dig i fjederen til tanken om alle de penge du har sparet… Okay, det blev måske en kende perfidt. Naturligvis skal der også være plads til at drikke vin derhjemme, og det giver også rigtig god mening at være prisbevidst omkring sit vinforbrug, men jeg får ualmindeligt lange løb (fra et ellers særdeles langt udgangspunkt) ? men dét at tage på en vinbar, og nyde atmosfæren, servicen og de oplevelser det giver, kan i den grad også noget, og så koster det ganske enkelt mere end detailprisen for en flaske. Det er kun rimeligt, og dét du som forbruger betaler for, er så meget mere end bare et landbrugsprodukt på glas. Det er hele stemningen, atmosfæren, ekspertisen, udfordringerne og oplevelserne. Jeg kan kun opfordre til at komme afsted og prøve konceptet!

lalou

Ivan, den ene af de to ejere og udskænker af vin.

Mundgodt i verdensklasse

Foruden vinen, har de på Lalou også noget helt igennem forrygende ?mundgodt?, som består af charcuteri, ?dåsemad?, ost og sødt; alt sammen serveret med brød til. Hvis jeg på uheldigvis skulle rage uklar med Black Army eller på anden vis ende mine dage på skafottet, så er jeg ikke i tvivl om hvad mit sidste måltid skulle bestå af. Lalou serverer (i gavmilde portioner) en fuldkommen forrygende coppa (tørret saltet svinenakke), som er til at dø for. Den er helt åndssvagt god. Jeg har en mistanke om, at der må være brugt snydekoder på den ene eller anden måde. Det smager GROTESK godt. Derudover har de fået en Instagram-venlig crowdpleaser på menukortet, nemlig en toast med trøffelost, som kan bide skeer med de bedste <roque Monsieur  jeg har fået serveret rundt omkring. Se selv dette billede fra min egen Instagram-profil:

Lalou

Den famøse trøffeltoast. Den smager åndssvagt godt!

Lalou er byens bedste vinbar – med afstand!

Alt i alt er stemning, service og kvalitet helt oppe og ringe på Lalou, og jeg kunne bruge mange ord endnu på at beskrive atmosfæren og de mange gode grunde til at aflægge stedet et besøg. Det vil jeg dog ikke gøre, men i stedet for opfordre dig til at komme afsted i en allerhelvedes fart ned til Thomas og Ivan til et glas vin og noget mundgodt. Det er, efter min ydmyge mening, med afstand den bedste vinbar i Odense. Du kan finde Lalou Vinbar på Facebook lige her på Instagram, hvor de hedder lalouvinbar. Alle billederne er venligst lånt med tilladelse fra Lalou Vinbars hjemmeside, som du kan besøge lige her. De har dog ikke andet at gøre med artiklen, og alle meninger, oplysninger, mv., har jeg hevet lige lukt ud af en vis legemsdel på mig selv. Røven, forstås. Jeg har således hverken fået skejser stukket i hånden, smørrelse i form af gratis vin og rabatter eller andre frynsegoder (selvom jeg naturligvis er superbilligt til salg, hvis nogle har lyssky planer om at bestikke sig til en anbefaling fra Deres undertegnede!). Derfor kan jeg hundrede procent stå inde for alt, jeg har skrevet, og du, kære læser, kan pakke sølvpapirshatten væk til en anden god gang. Det her er ren og skær egne meninger og alt det der hejs. Vi ses forhåbentlig på Lalou!

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Svinekæber i æble, ræddiker og trøffelpastinak